Forum Lunatyczne forum Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Przepisy z Lunatycznej kuchni, czyli
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Lunatyczne forum Strona Główna -> DZIUPLA POD KSIĘŻYCEM / Piwnica
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aurora
szefowa młodsza



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 6548
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:06, 30 Lis 2005    Temat postu: Przepisy z Lunatycznej kuchni, czyli

kulinaria et caetera.
Osobiście jestem osobą wielce niedokształconą w kwestiach kulinarnych, ciasta piekę 'z torebki', ale z chęcia poznam jakieś przepisy Lunatyczek.
Sama zamieszczę przepis na:
Północny Rozgrzewacz (czyli Grzane Piwo Z Sokiem Malinowym)(porcja na dwa kubki)
Składniki eliksiru:
-1 puszka/butelka piwa, zwykłego, jasnego/w razie niepełnoletności - kupiona przez rodziców i za zgodą rodzica otwarta
-sok malinowy, równie dobry domowy, jak i ze sklepu
-goździki - ok.3
-cynamon - na czubek łyżeczki
-imbir - szczyptę
-miód - 1 łyżka
-cukier waniliowy - 1 torebeczka wystarczy Wink
Sposób przygotowania:
Wszystko, oprócz soku malinowego, wymieszać w garncu, zagotować i nalewać. Wedle uznania, dolać soku i...
Smacznego Smile


Ostatnio zmieniony przez Aurora dnia Nie 13:00, 08 Sty 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ceres
kostucha absyntowa



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 4465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z dzikich i nieokiełznanych rubieży Unii Europejskiej

PostWysłany: Śro 23:50, 30 Lis 2005    Temat postu:

*Rozgląda się podejrzliwie*

Teraz, drogie Lunatyczki, zdradzę wam tajemnicę mojego kulinarnego sukcesu, czyli...

Sernik z brzoskwiniami!

Ciasto:

- 3 szklanki mąki,
- 1 margaryna,
- 3 łyżki cukru,
- 4 żółtka,
- 1½ łyżki proszku do pieczenia,

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. 2/3 rozwałkować na blasze, 1/3 zamrozić.

Masa:

- ½ kilograma sera,
- ½ kostki margaryny,
- 2 całe jajka,
- 1 budyń śmietankowy,
- ½ szklanki cukru,

Wszystkie składniki ukręcić. Na ciasto wylewamy masę, na niej układamy odsączone, pokrojone brzoskwinie. Z czterech białek i szklanki cukru (można dodać jeszcze kisiel) ubijamy pianę, wylewamy ją na owoce. Na wierch ucieramy wyjętą z zamrażalnika resztę ciasta. Piec około godziny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trilby
świtezianka



Dołączył: 06 Lis 2005
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: miasto z piaskowca

PostWysłany: Nie 1:15, 08 Sty 2006    Temat postu: Grzane piwo z sokiem malinowym

Przepis zamieszczony przez Orę stal się moją obsesją. Właśnie to piję i jestem w siódmym niebie. Wkrótce moja masa pewnie będzie dużo większa, bo pifff jest w koncu strasznie kaloryczne... No ale do rzeczy ;P


składniki:


gotujące się, ale jeszcze bez soczku:


Z soczkiem zdjęcia niestety niet, bowiem baterie padły. zresztą ze fleszem niedorze wychodzi, a jest po dwunastej w nocy i światło naturalne nie działa.

(O cholera. Teraz juz wiecie co Trilby robi po nocy - siedzi samotnie przed kompem i pije piwsko).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piekiełko
wilk rumowy



Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z piekła rodem

PostWysłany: Pią 12:40, 27 Sty 2006    Temat postu:

No cóż...
Ja tam żadnych wielkich przysmaków nie znam - co zaś do kawy.
Dla mnie jest to najcudowniejszy napój, napar i wogóle rozkosz dla zmysłów. Proponuje wam kawe świeżo zmieloną, zalaną gorącym mlekiem - wymieszać i odczekać 2-3 min aż to co ma opaść na dno opadnie. Smak jest cudowny - u mnie w klasie wszyscy się tym pozarażali i właśnie tak pijamy teraz kawe Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aurora
szefowa młodsza



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 6548
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:15, 01 Lut 2006    Temat postu:

Właśnie ją piję... mmm... kocham kawę... naturalną, jakoś inna mi nie podchodzi...
Mmm... pyszna... Tyle czekałam, aby twój przepis wypróbować, i wreszcie...
KoHam kawę. Pijem Kawę. Bo przy antybiotykach kawusię można, nie tak jak piwwwooo...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hec
moderator avadzisty



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 1449
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: na północ od chatki 3ech świnek

PostWysłany: Sob 1:31, 25 Lut 2006    Temat postu:

A teraz, drogie Lunatyczki, zajmę się sianiem niezdrowej propagandy pustych kalorii, łahahahaha!
Zdradzę Wam przepis na cudownego drina, którego to pierwszy raz wypiłam w zeszłym tygodniu i od tamtej pory staczam się w ginowe uzaleznienie (co raczej jest trudne, bo gin chleje namietnie zawsze i o każdej porze).

Składniki:
-gin
-wermut, ale koniecznie wytrawny
-stare, dobre amaretto

przygotowanie:

Ja zazwyczaj robię na oko, ale żeby to jakoś zwizualizować za miarke posłuży mi szklanaka, albowiem nie znam się na mililitrach i innych takich tam. Oczywiście nie chodzi mi o to, żebyście piły drina z tak ogromnej ilości alkoholu- to tylko tak, dla wyjaśnienia proporcji.

Więc, czysto hipotetycznie, gdybyście wzięły:
+ 1 szklankę ginu,
to potrzebowały byście
+ 1/2 szklanki wermuta,
a następnie
+ 1/4 szklanki amaretto

Teraz to sobie przełóżcie na jakąś ludzką ilość, wymieszajcie i skonsumujcie- pyszotka, mniam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Remusek17
wilkołaczek - lord knajpiany



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 2959
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hogwart

PostWysłany: Czw 9:31, 30 Mar 2006    Temat postu:

Lunatyczna kuchnia?
a kto pomyślał o piwie kremowym?
składniki:
2,5 szklanki mleka
2 łyzki ciemnego cukru
1 łyżka wanilii( lub cukru waniliowego)
1 łyzka masła
Wykonanie:
na średnim ogniu podgrzac mleko, dodać resztę składników i wymieszac małym ręcznym mikserem by było puszyste. doprowadzić prawie do wrzenia. podawać w kubkach.
i jeszcze tak ode mnie:
jesli chcecie przygotowywac piwo kremowe nie tylko na swoje potrzeby zajmijcie sie pianka w odzdzielnym naczyniu.
przygotowywac przed samym podaniem bo na zimno jest niesmaczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rej
moderator krwisty



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 1150
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze Zmroku

PostWysłany: Sob 15:31, 01 Kwi 2006    Temat postu:

Hm, tego przepisu nie próbwałam, ale pamiętam, że Mirriel jest bardzo dobry na to przepis: wielokrotnie przeze mnie wypróbowywany ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trilby
świtezianka



Dołączył: 06 Lis 2005
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: miasto z piaskowca

PostWysłany: Sob 20:55, 01 Kwi 2006    Temat postu:

Och och! To ja nie wiezdiałam, że na krmowe jest jakiś taki konkretny przepis! Very HappyVery Happy No kurczę, teraz kolejny przepis do wypróbowania Wink rawr!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Remusek17
wilkołaczek - lord knajpiany



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 2959
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hogwart

PostWysłany: Nie 11:13, 02 Kwi 2006    Temat postu:

a dlaczego by miało nie być?
wszak piwo kremowe to podstawa
( chyba się uzalezniłem )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rej
moderator krwisty



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 1150
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze Zmroku

PostWysłany: Nie 11:22, 02 Kwi 2006    Temat postu:

Remusku, kochanie, ja wiem, że to dość niedyskretne pytanie itd, ale z ciekawości: ilez ty masz lat? Może i bło to powiedziane w inym temacie, ale nie mam niestety zdolności do znajdywania nawet własnych skarpetek więc... no i my tu każda z osobna znamy swoje lata... ^^

<koniec offtopu>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ageliza
srebrnogrzywy bimbrowiec



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z(...)nienacka!

PostWysłany: Nie 11:50, 02 Kwi 2006    Temat postu:

Na specjalne życzenie
Składniki
* jedna świnka morska średniej wielkości
* wnętrzności świnki, razem z krrrrrrwią (coś dla Rej)
* 8 ząbków (...świnki) CZOSNKU, bardzo drobno posiekanego
* jedna średnia cebula
* trzy gałązki mięty
* papryka, kminek mielony, sól
*olej

Przy oprawianiu świnki (chrum chrum) należy pamiętać o tym aby najpierw spuścić krew i zebrać ją do garnka (o Jezu!). Zdjąć skórę ze świnki nie otwierając brzucha... wnętrzności wyjmuje się przez... ekhm... obdyt. Natępnie umyć wnętrzności i zostawić do wyschnięcia. Yah!
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oregano i wnętrzności drobno posiekać W rondlu rozgrzać olej, usmarzyć posiekany czosnek, cebulę z dodatkiem papryki, wnętrzności, krew, posiekane zioła i trochę soli. Faszerujemy od tyłu. Trochę rafszu zostawiamy i smarujemy świnkę od zewnątrz. Smarzymy świnkę w dużym garnku na oleju, na wolnym ogniu, przez 2 godziny. Potem kroimy na medaliony i JEMY!
Ło matko. Blaidd, czy ty nadal czcesz to jeść?! Robimy napad na sklep ze zwierzątkami Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hec
moderator avadzisty



Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 1449
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: na północ od chatki 3ech świnek

PostWysłany: Nie 12:09, 02 Kwi 2006    Temat postu:

Dżyzys, Liza, ty dewiancie, ty socjopato ty, ty-ty-ty..och, no, już sama nie wiem co jeszcze powiedzieć.
Biedna, biedna świnka. Nie dość , ze zostanie zjedzona, to jeszcze pośmiertnie zdeflorowano jej odbyt- wrrr!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Remusek17
wilkołaczek - lord knajpiany



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 2959
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hogwart

PostWysłany: Nie 12:15, 02 Kwi 2006    Temat postu:

Rachel lat mam 16 niestety tylko
to znaczy skoncze 18.04
co do świnki
miałem kiedyś dwie i nie wyobrazam sobie je zjeść
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blaidd
moderator byroniczny



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 2429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ra-setau

PostWysłany: Nie 12:15, 02 Kwi 2006    Temat postu:

Eeem... hmmm... cóż. Lubię eksperymentować w kuchni. Może jakby ktoś inny to zrobił, a na mnie rzucić Obliviate w stosunku do przepisu, to zjem. He. Właściwie, co smażone, to dobre...
O. A jakby tak świnkę otwierać tak jak starozytni Egipcjanie robili ze zmarłymi przed mumifikacją? Dziurka w pachwinie, w klatce piersiowej i najlepsze - mózg wyskrobać przez nos (w przypadku tak... drobnego delikwenta to chyba igłą)? Twisted Evil To chyba lepiej niż przez odbyt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Lunatyczne forum Strona Główna -> DZIUPLA POD KSIĘŻYCEM / Piwnica Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin